Selenforbindelser kan stoppe cancer

Selen kan stoppe cancer. Selenoprecise indeholder demethylerede selenforbindelse, som har vist sig at være mest effektive i kræftbehandling

Danske forskere fra Københavns Universitet har i en ny videnskabelig undersøgelse påvist, at methylerede selenforbindelser kan regulere kroppens immunforsvar så det bedre kan bekæmpe visse kræftformer. Disse selenforbindelsefindes i visse fødevarer som hvidløg og broccoli, men også i selenpræparatet SelenoPrecise.

 

Visse kræftformer som hudkræft, prostatakræft samt nogle leukæmityper svækker kroppens immunsystem ved at overstimulere det, indtil det til sidst bryder sammen, hvilket giver kræftceller frit spil i kroppen. Det denne forskning viser er,at indtagelse af selenforbindelser som omsættes til methylselenol kan forbedre immunforsvarets evne til at bekæmpe kræft.

 

Det immunhæmmende stof NKG2D

Omsætningen af forskellige organiske-og uorganiske selenforbindelser i kroppen er kompleks og nøjereguleret. Selenforbindelsen methylselenol regulerer dannelsen af et stof kaldet NKG2D. Det er et stof som hæmmer kroppens immunfunktion og som ses i store mængder ved for eksempel varmechock,virusinfektioner og inflammation, men også i blodet og på overfladen af tumorer hos kræftpatienter. Dette stof bruges derfor også som markør for alvorlig sygdom. De selenforbindelser, der omsættes til selenselenid i kroppen, er derimod ikke i stand til at regulere dannelsen af NKG2D og er derfor mindre effektive som kræftbekæmpende stoffer.

 

SelenoPrecise

Det er her et præparat som SelenoPrecise kommer ind i billedet, idet det indeholder demethylerede selenforbindelser, som har vist sig mest effektive i kræftbehandlingen. I Danmark er lægemidlet selenoPrecise det eneste præparat der er godkendt til forebyggelse og behandling af selenmangel og som derfor må anbefales i en dosering på 200 µgdagligt.

 

Selens virkningsmekanismer

Selen bekæmper primært kræft af toveje: Apoptose og antiangiogenese. Ved apoptose påvirkes enzymer som får kræftcellerne til at dø. Det kaldes også programmeret celledød. Den anden vej, antiangiogenese er en process der hæmmer dannelse af nye blodkar til kræfttumoren. Uden tilførsel af tilstrækkelig næring via nye blodkar, dør kræftcellerne.

Faktisk forstærkes selenets virkninger på kræft af konventionel kemoterapi.

 

Tilskud nødvendigt

Andre videnskabelige undersøgelser med selen har vist, at et dagligt tilskud af 200 µg selengær har kunnet nedsætte antallet af kræfttilfælde samt dødsfald der skyldtes kræft, men overstående forskning peger på, at den type selen der anvendes mod kræft har stor betydning for resultatet. Det er bemærkelsesværdigt, at SELECT-studiet fra 2008, hvor man gav selenmethionin (som er en ikke-methyleret selenforbindelse) til kræftpatienter, ikke viste en statistisk signifikant virkning modkræft. Dette negative resultat, som har overrasket mange, er blevet tilskrevet flere ting, blandt andet at patienterne ikke manglede selen, men ifølge dette nye, danske forskningsresultat kunne forklaringen også være, at de ikke fik methylerede selenforbindelser.

En anden ting der påpeges af forskerne er, at man ikke via kosten kan spise sig til de selenmængder, der kan bekæmpe kræft.

 

Referencer.

Hagemann-Jensen M, et al. The SeleniumMetabolite Methylselenol Regulates the Expression of Ligands ThatTrigger Immune Activation through the Lymphocyte Receptor NKG2D. JBiol Chem. 2014;289(45):31576-90.

Weekley CM, et al. Uptake,distribution, and speciation of selenoamino acids by human cancercells: X-ray absorption and fluorescence methods. Biochemistry.2011;50(10):1641-50.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *