Drik op: Kaffe er godt for leveren ifølge et nyt stort studie

Så længe, der er koffein tilstede, så betyder det måske knap så meget hvilken slags kaffe, man drikker.

Drikker man mere end tre kopper kaffe om dagen så kan man opleve færre leverproblemer. Dette er konklusionen fra et stort studie fra USA, som for nyligt er blevet offentliggjort.

Dette studie formodes at være det mest omfattende af sin slags. Forskerne kiggede bl.a. på kaffes sundhedseffekter på leveren. Studiet er baseret på tal fra den såkaldte ”National Health and Nutrition Examination Survey”, hvor man spurgte ind til deltagernes drikke- og spisevaner.

”Dette er det tættest vi nogensinde kommer på at få et link mellem hvad folk spiser eller drikker og deres leversundhed”. Sådan forklarede Elliot Tapper, som er Ph.d., læge og en af forskerne bag studiet.

Forskerne kiggede på data fra ca. 4500 deltagere som deltog i undersøgelsen i perioden 2017-2018. Deltagerne havde en gennemsnitlig alder på 48 år og 73% var overvægtige. Forskerne fandt ingen sammenhæng mellem kaffeindtag og fedtlever. Til gengæld fandt forskerne en sammenhæng mellem kaffe og en nedsat risiko for fibrose. De deltagere, som drak mere end tre (3) kopper om dagen, havde mere favorable fibroscanninger (scanning af leveren).

Fibroscanninger udføres med ultralyd og resultatet angives i enheden kilopascal. Værdier lavere end 7 kilopascal er det samme som ikke betydende fibrose hvor værdier mellem 7 og 12 er betydende fibrose [2]. Højere værdier end 12 kan fører til skrumpelever (også kalder levercirrose)

”Der er hepatologer i hele verdenen som aktivt anbefaler kaffe – de vil føle sig bemyndiget af disse data” fortæller Dr. Elliot Tapper. Han fortsætter ”Jeg vil gerne se mere data før jeg starter med at bruge vores værdifulde tid på at vejlede patienter om kaffe. Der er mange andre data-drevne interventioner mod leversygdomme som vi burde fokusere på.

Dog fortæller forskeren også at dette studie vil være vigtigt for patienter som er interesseret i mere naturlige behandlinger: ”for patienter, som er meget interesseret i en naturlig intervention og som gerne vil tage en aktiv rolle for deres leversundhed, her vil jeg fortælle dem at undgå kulhydrater og motionere mere – og at det er OK at drikke kaffe som en del af den daglige rutine”.

 

Bekræftende tal fra England

Et andet studie som er baseret på tal fra Storbritannien viste også at kaffe umiddelbart beskyttede mod kronisk leversygdom. Dette er fortolkningen fra Dr. Nathan Davies, som er PhD og professor i biokemi ved ”Institute of the Liver and Digestive Health” som er en del af ”University College London”.

Dr. Nathan Davies understreger endvidere at alle forskellige typer kaffe blev behandlet ens i studiet, uanset om det er filterkaffe, instant kaffe eller en kop espresso.

 

Hvor meget kaffe drikker vi i Danmark?

I Danmark drikker vi i gennemsnit 3-4 kopper kaffe hver dag [3]. Dette rangerer Danmark som det 4. mest kaffedrikkende land i verdenen. Det er filterkaffe som er danskernes foretrukne som står for hele 62,3% af forbruget. På andenpladsen finder man instant/pulverkaffe som står for næsten 20% af forbruget [4].

Med mine 3-4 (nogle gange 5) kopper om dagen bidrager jeg også til at tallet ligger som det gør.

Hvor meget kaffe drikker du? og hvorfor drikker du kaffe? Del dit syn på kaffe i kommentarfeltet

 

Referencer

[1] https://www.webmd.com/diet/news/20211026/coffee-found-to-help-liver Adgang d. 19. Nov-2021

[2] https://pri.rn.dk/Sider/12530.aspx Adgang d. 19. Nov-2021

[3] https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/sundhedsoplysning/kost/kaffe-sundhed-og-sygdom/#:~:text=Hvor%20stort%20er%20danskernes%20kaffeforbrug,en%20kop%20mere%20end%20kvinder.

Adgang d. 19. Nov-2021

[4] https://kaffe-helbred.dk/kaffens-historie/danskernes-kaffeforbrug/ Adgang d. 19. Nov-2021

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *