Mineraler

Mineraler omfatter en række uorganiske næringsstoffer, der er nødvendige for biologiske funktioner i kroppen. Disse skal, ligesom vitaminer, tilføres via maden. Der er to typer af mineraler: makromineraler og mikromineraler (også kaldet spormineralerne). Makro betyder stor og omfatter følgende mineraler: natrium, kalium, calcium, fosfat og magnesium. At vi kalder det makro er fordi vi skal dagligt have tilført mere af disse mineraler end fx mikromineraler. Makromineralerne skal vi bruge mere end 100 milligram (mg) af hver dag. Man finder disse mineraler i store mængder i kropsvæsker og i knoglerne. Mikromineralerne omfatter bla. jern, kopper, selen, zink, krom og mangan. Mikromineralerne benyttes af kroppen som cofaktorer for enzymer, hvilket betyder, at vigtige funktioner faktisk ikke kan fungerer uden alle disse stoffer er tilstede.

Som nævnt i afsnittet “Vitaminer” så kan der være gode grunde til at supplere sin sunde kost med mineraler. Pointerne gentages her:

  • Hvis vores mad kommer fra udpint jord, hvor der mangler mineraler og sporstoffer
  • Hvis maden er udsat for megen raffinering, udkogning, stegning og anden voldsom tilberedning som fjerner eller ødelægger næringsstofferne
  • Vi kan ikke danne D-vitamin fra solen i vinterhalvåret på vore breddegrader
  • Hvis vi i vores daglig dag udsættes for megen miljøforurening, misbrug af stimulanser og medicin. Dette stiller større krav til kroppens immunforsvar og udrensningsorganer
  • Hvis vi er udsat for stress, er gravide eller ammer
  • Alder, sygdom og elitesport giver ofte et øget behov for ekstra næringsstoffer.

Nedenfor kan du finde mere viden om de forskellige mineraler.

 

Selen (Selenium)

Selen er et meget vigtigt ofte overset mineral. Teknisk set er det et spormineral, hvilket betyder, at vi behøver relativt lidt af dette, for at være godt dækket ind. Hvordan kan vi vide, at det er vigtigt at få tilstrækkelige mængder selen i kosten og fra kosttilskud? Det første svar er: Fordi vi kan se, at selenmangel gør folk syge.
Endnu et svar er, at vi nu ved, at selen er en vigtig del af kroppens antioxidantenzymer.
Og på baggrund af resultaterne fra kontrollerede, randomiserede undersøgelser ved vi, at selentilskud nedsætter risikoen for kræft og for hjertesygdomme og forbedrer immunforsvaret.
Selen er også meget velegnet til at nedsætte giftvirkningerne fra tungmetaller i kroppen.

Selens effekter bliver bl.a. studeret på Københavns Universitet. Læs her

Et stort studie fra Sverige viste, at Selen i samarbejde med Coenzym Q10 har nogle sundhedsgavnlige effekter. Forskerne viste, at man kan forebygge hjertekarsygdomme med hele 53% ved at tage selentilskud sammen med Q10. Studiet hedder Kisel10 og link til org. artiklen findes her.