Kosttilskud fra USA virker ikke

Kosttilskud købt online har den seneste uge været et varmt emne på internettet. I mandags bragte ingeniøren en artiklen om, at kosttilskud fra USA ikke indeholdte, hvad der stod på etiketten. 80 % af de undersøgte kosttilskud indeholdt ingen spor af bl.a. ginkgo biloba, ginseng og rød solhat. Produkterne stammede fra de store butikskæder WalMart, Walgreens, Target og GNC og er butikkernes egne mærker (såkaldt private-label). Undersøgelsen viste desuden, at mange af kosttilskuddene var fyldt med ris, hvede, løg, bønner, gulerodeller gran. Produkterne fra de 4 US-kæder som nu er trukket tilbage. Problemet er sikkert endnu mere udbredt, da disse produkter kan være lavet til andre forhandlere under andre handelsnavne og man kan derfor endnu engang kun advare mod at købe produkter på nettet.

Kvalitet og sikkerhed

Når kunden ikke selv kan konstatere om produktet er af den rette type og kvalitet, så må der fortages kontrol af bl.a. det offentlige. I USA er kontrollen desværre til tider ret mangelfuld og den manglende kontrol gør det attraktivt at udskifte dyre ingredienser med billigere. Uden kontrol kan man være ret sikker på ikke at få det man tror man køber. I Danmark er producenter af kosttilskud og naturlægemidler underlagt kontrol af både Fødevarestyrelsen og Lægemiddelstyrelsen, som er med til at sikre bedre sikkerhed og kvalitet. Fødevarestyrelsen herhjemme tjekker blandt andet om godkendte kosttilskud indeholder sundhedsskadelige stoffer samt om produkterne indeholder de rigtige ingredienser. Det giver en vis kontrol, men hvis man vil være sikker skal man vælge produkter som er produceret under samme vilkår som lægemidler. Det betyder at råvare og produktionfaciliteterne er kontrolleret efter nogle helt andre standarder en man behøver ved en ren kosttilskudsproduktion. Det kan være med til at sikre, at forbrugeren ikke køber katten i sækken, og blot kommer hjem med en kapsel med ris og ingen aktive ingredienser.

Allergi og snydefirmaer kan forekomme

Undersøgelsen fra USA viste som tidligere nævnt, at mange af de undersøgte kosttilskud indeholdte alt muligt, som ikke fremgik af produktbeskrivelsen. Når produkter indeholder ingredienser, som ikke fremgår af etiketten, så udsættes man for en unødig fare, da man kan risikere at indetage stoffer, som man ikke kan tåle. Et eksempel er firmaet Helse Danmark, som reklamere ret kraftigt på nettet, selv på de store dagblades hjemmesider forekommer de. For en almindelig forbruger ser det meget tilforladeligt ud og Helse Danmark lyder jo som noget man har hørt før. Men det er en fupfirma som ligger i Singapore, Sundhedsstyrelsen har forsøgt at stoppe firmaet ogforsendelserne, men de firmaet fortsætter med at lokke folk med slidgigt til at købe deres ulovlige. Firmaet har mange andre hjemmesider, bla. sawpalmetto.dk, curcumin.dk og ginkgobiloba.dk.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at manholder sig til danske butikker

Fødevarestyrelsen har i forbindelse med undersøgelsen udtalt, at hvis man er forbruger af kosttilskud, at man bør holde sig til danske butikker (herunder Matas og helsekostforretningerne) og undersøger producenternes hjemmesider, som sælger kosttilskud nærmere. Ved at undersøge produktionsvirksomhederne hjemmesider får man som forbruger mulighed for at se, hvem der driver seriøs forskning. Herhjemme kan bl.a.nævnes firmaerne Nycomed og Pharma Nord, hvor sidstnævnte har medvirket i nogle af de mest omtalte videnskabelig studier på kosttilskud der har været udført; Kisel10 og Qsymbio hedder undersøgelserne som viser næringsstofferneselen og Q10 evne til at reducere dødeligheden af hjertesygdomme,både hos raske men også hos svært hjertesyge.

Her kan du bl.a. finde listen over de registrerede kosttilskud i Danmark her

Læs mere om “kosttilskud kvalitet og kontrol udlandske webshops”

Referencer

https://s3.amazonaws.com/s3.documentcloud.org/documents/1532311/supplements.pdf
http://ing.dk/artikel/dtu-forsker-saadan-kan-vi-afsloere-svindel-med-kosttilskud-174015
http://ing.dk/artikel/kosttilskud-fyldt-med-alt-mulig-andet-end-der-staar-paa-etiketten-173956
Alehagen,U., Johansson, P., Björnstedt, M., Rosén, A., & Dahlström, U.(2013). Cardiovascular mortality and N-terminal-proBNP reduced aftercombined selenium and coenzyme Q10 supplementation: a 5-yearprospective randomized double-blind placebo-controlled trial amongelderly Swedish citizens. International Journal OfCardiology, 167(5), 1860-1866. doi:10.1016/j.ijcard.2012.04.156
Mortensen SA, et al. The Effect Of Coenzyme Q10 on Morbidity and Mortality in Chronic Heart Failure. Results From Q-Symbio: A Randomized Double-Blind Trial. J Am Coll Cardiol HF 2014. E-pub ahead of print.

One thought on “Kosttilskud fra USA virker ikke

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *