Ny forskning viser igen en sammenhæng mellem D-vitamin og COVID-19

Indtil der kommer en sikker og effektiv vaccine mod Coronavirus (COVID-19) bør man gøre, hvad man kan, for at finde andre effektive midler mod virus. Et nyt studie peger på, at D-vitamin måske kan være en billig og enkel metode til at sikre sig.

D-vitamin kan måske beskytte mod coronavirus

Studiet viste, at højere niveauer af D-vitamin måske kan sænke risikoen for at blive testet positiv for COVID-19. Forskningsartiklen, som bl.a. er skrevet af verdens ledende D-Vitamin forsker, Michael F. Holick, er blevet offentliggjort i tidsskriftet PLoS ONE.

Studiet inkluderer testdata fra mere end 190.000 personer i 50 amerikanske stater. Det er med andre ord et meget stort studie med et solidt datagrundlag som er inkluderet i forskernes artikel.

Resultatet viste et såkaldt omvendt forhold mellem indholdet af D-vitamin i blodet og positive analysesvar på COVID-19, se figur nedenfor.

Sammenhæng mellem positive analysesvar på COVID-19 (angivet i procent) og indholdet af D-vitamin i blodet på testpersonerne.
Reference til figur: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0239252

Men hvad betyder dette? Helt enkelt betyder det, at flere personer med lavt D-vitamin i blodet blev testet positiv for corona i forhold til de personer som havde et højere indhold af D-vitamin i blodet.

Et lavt D-vitamin niveau er når en person har mindre end 20 ng/mL D-vitamin i blodet, hvilket svarer til 50 nmol/L*.

*Indskudt bemærkning fra Sundhedogforebyggelse: ng/mL = nanogram/milliliter, nmol/L = nanomol/Liter. Sidstnævnte enhed er hvad vi typisk anvender i Danmark.

I studiet var der 54% flere der testede positiv for coronavirus blandt personer med lavt D-vitamin, sammenlignet med dem, der havde et D-vitaminniveau på mellem 30-34 ng/mL, svarende til 75-85 nmol/L. Risikoen for at få en positiv coronatest fortsatte med at falde indtil et D-vitamin niveau på 137 nmol/L var nået. Derefter var der ikke yderligere forbedring.

Forskerne kalder resultatet for ”ikke overraskende” da man tidligere har observeret lignende sammenhænge mellem D-vitamin og andre virussygdomme, fx influenza. Det får derfor forskerne til at antyde, at et tilskud af D-vitamin kan være med til at reducere respiratoriske sygdomme, især iblandt folk med lavt D-vitamin i blodet.

Forskerne nævner, at studiet har en begrænsning da studiet er retrospektivt og ikke et klinisk, randomiseret studiet. Retrospektive studier er generelt dårligere til finde årsagssammenhænge, hvilket betyder man ikke med sikkerhed kan sige om D-vitamin faktisk giver lavere risiko for at få corona eller om corona giver lavere D-vitamin niveau.

Konklusionen fra Michael Holick og co. er at man bør undersøge D-vitamins rolle i at reducere risikoen for at få corona i et kontrolleret, klinisk studie. Hvis man kan påvise at D-vitamin kan reducere risikoen for at få corona, så har vi et enkelt og billigt våben til at bekæmpe virus, især for dem med D-vitaminunderskud.

Hvor længe skal vi vente?

Mange læger vil grangiveligt påstå at der ikke findes dokumentation for at D-vitamin kan hjælpe mod corona, hvilket teknisk set er korrekt, hvis man kigger på årsagssammenhæng. Men dertil vil jeg tage en mere pragmatisk tilgang: De fleste danskere mangler D-vitamin, især om vinteren, så det skader ikke med et tilskud D-vitamin.

Professor MSO ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet, Susanne Gjedsted Bügel, har udtalt til DR.dk at netop D-vitamin er noget, vi godt kan overveje i vinterhalvåret:

”Hvis du er i tvivl, om du får d-vitamin nok, kan du spise en tablet på 10 mikrogram hver dag eller 20 mikrogram hver anden dag. Jeg plejer at anbefale, at man i så fald gør det fra omkring efterårsferien og frem til påske”.

Som en afsluttende bemærkning vil jeg huske læseren på at hvis man tager D-vitamin som tilskud, så skal det være i en olie for at sikre god optagelighed. En tablet som tages med vand har ikke særlig god optagelighed. Herimod er en kapsel med olie langt bedre hvis man vil være sikker på at tilskuddet øger D-vitamin indholdet i blodet.

Google søgning: dvitamin høj optagelighed olie

Referencer

[1] https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0239252

[2] https://www.dr.dk/nyheder/viden/kroppen/d-vitamin-bliver-udraabt-som-middel-mod-covid-19-men-holder-det

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *